Klogere af talesamlinger


Af
Martin Deichmann
 

Man kan aldrig få talesamlingerne nok. Og det er der vist heller ikke fare for lige med det samme. I hvert fald ikke med danske talere. Selv om kommunikation - ikke mindst politisk kommunikation - de seneste år har vundet gevaldigt både fagligt set og i den almindelige brede berømmelse, har talekunsten ikke fået megen bevågenhed. Og det selv om de forskellige meningsdanneres retorik stadig oftere er udsat for kommentarer og analyser. Man interesserer sig for de korte bemærkninger, den afmålte replik eller det øjeblik, hvor en politiker forløber sig, snarere end for de langt udstrakte taleforløb. Det er er synd, for der er masser af øjenåbnere, tendenser, afsløringer og særpræg i de ”rigtige” taler, når man først giver sig kast med læsningen.

Her et par hurtige tip til den, der mangler et sted at begynde talelæsningen:

Hos politiskkommunikation.dk anbefaler vi den digitale samling Danske Taler. Her finder man et imponerende udvalg af væsentlige danske taler og enkelte retoriske analyser. Et godt initiativ, der fortjener en bred brugerkreds og al mulig opbakning, så vi kan få flere analyser lagt ud på siden.

Når man er nået gennem udvalget på Danske Taler, kan man med god grund fortsætte læsningen på de enkelte politikere og ministeriers hjemmesider. Her er der de fleste steder masser af taler, der trænger til både analyser og kommentarer. Brug evt. vores linksamling til inspiration - og meld endelig tilbage, hvis du falder over øjenåbnere undervejs i læsningen.

Og så er det i øvrigt værd at kaste et blik i den nyudgivne 30 taler - 30 år, der samler et godt udvalg af Anders Fogh Rasmussens taler fra perioden 1976-2006. Der er både VU-taler, tiltrædelsestaler fra de to seneste valg og adskillige interessante taler, hvis pointer meget direkte rimer på den aktuelle debat om liberalisme, uligheder og muligheder. Ingen tvivl om, at Fogh gennem årene har flyttet sig politisk. Det siger han jo også selv i flere af talerne. Men samtidig er der heller ingen tvivl om, når man løber igennem talerne, at han fra begyndelsen har fokuseret på socialliberale elementer i Venstres politik, snarere end de ærkeliberale, han så ofte beskyldes for. Den debat bliver man utvivlsomt klogere på af en god samling taler. 30 taler 30 år anbefales på det varmeste.

 


 

 

 

12. november 2006

 

Kommentar