Gæt en afsender


Af
Martin Deichmann
 

Hvilken fremtrædende politiker står bag nedenstående angreb på kontraktpolitik, debatmøder og en selvtilfreds regering, der svigter den offentlige sektor?

Regeringens nye initiativ hedder 'folkehøringer'. Den gribende idé er, at nu skal borgerne involveres forud for politiske udspil. Sandheden er selvfølgelig en anden, nemlig at regeringen blot skal have sig et alibi for at fortsætte som hidtil. Hulheden i hele manøvren understreges af, at gårsdagens høring afholdtes i - af alle steder - Eigtveds Pakhus. Cirka det mest ufolkelige sted i hele København. Her mødte de sædvanlige repræsentanter fra interesseorganisationerne så op. Sammen med de ganske få 'almindelige' mennesker, der har været inde på hjemmesiden Velfærd-og-Service (!) og bestilt plads.

Hele manøvren er så gennemskuelig. Den er præcis lige så teknokratisk som regeringens politik og adfærd i øvrigt. Men regeringen har større planer end folkehøringerne. Minsandten om den ikke også har haft tid til at forfatte et lille værk. 'Det holdbare samfund' er titlen på den mageløse udgivelse. Og hold nu fast: Venstre er enig i det meste. For naturligvis går Venstre også ind for at »højne kvaliteten« i velfærdssamfundet. Vi er også tilhængere af tanken om at »prioritere at skabe betingelser for tryghed, samvær og samhørighed«. Ligesom vi er parat til at skrive under på, at der bør sættes ind mod de kræfter, »der skaber ny social ulighed, utryghed og følelse af magtesløshed«. Og sådan er det hele vejen igennem. Almindelighed på almindelighed.

Tankevækkende er det at underkaste regeringens ny pamflet det, man kunne kalde 'anti-testen' - altså om det overhovedet ville give mening at skrive det modsatte. Er det muligt at finde det parti, der går til kamp for et mindre holdbart samfund eller for mere utryghed og magtesløshed? Næppe. Oplægget er med andre ord som kejserens nye klæder. Ord, ord, ord - men en påfaldende mangel på konkrete bud. Det er jo netop regeringens helt store problem. At den ikke aner sine levende råd. Vælgerne har efterhånden lugtet lunten. Efter i syv år at have haft Nyrup i spidsen for landet er det gået op for stadig flere, at regeringens skamløse selvros ikke rigtig kan genkendes i hverdagen. Mens regeringen bryster sig af, hvor fortræffeligt det går, oplever danskerne noget andet. Nemlig alt for lange ventetider, et utilstrækkeligt sundhedsvæsen, skandaløse forhold på visse plejehjem, en folkeskole i krise og et betydeligt integrations- og indvandrerproblem, der fortsat står uløst hen.

Tadada! Debatindlægget er forfattet af Venstres formand og daværende oppositionsleder Anders Fogh Rasmussen (Politiken 3. marts 2000)

 

 

5. december 2006

 

Kommentar